DEADLINE FÖR ARBETSLINJEN – utåtriktad del av Nationell basinkomstträff 2014

Tycker du det är dags att göra slut med arbetslinjen och införa en betald fritid?

Kom å gotta dig i en hel eftermiddag med arbetskritik och basinkomst! Vad sägs om programpunkter som:
– Arbetskritiska serier med Sara Granér
– “Vad är basinkomst?” föreläsning/workshop med Basinkomst Malmö
– Kreativ verkstad med arbetskritiskt pyssel
– “After work – farväl till arbetslinjen” panelsamtal om strategier och praktiker för att uppnå jämlikhet och slå mot arbetslinjen.

Helt enkelt en introduktions- och fördjupningseftermiddag om basinkomst. Genom utbyte av kunskap, erfarenheter och perspektiv peppar vi varandra och fortsätter stärka basinkomströrelsen!

HOPPAS VI SES!!!

♥♥♥


Deadline för Arbetslinjen är den utåtriktade delen av den nationella basinkomstträffen. För mer information om hela helgen se: https://www.facebook.com/events/475187832590622/

PROGRAM

15.00-15.30
INVIGNING OCH ARBETSKRITISKA SERIER MED BASINKOMST MALMÖ OCH SARA GRANÉR
Basinkomst Malmö hälsar alla välkomna och läser arbetskritiska serier tillsammans med Sara Granér.

15.45-16.30 // föreläsning och workshop
VAD ÄR BASINKOMST?
En introduktion till basinkomst där vi reder ut de vanligaste frågorna: Vad är basinkomst? Varför behövs det? Kommer inte alla sluta jobba då? Hur kan det finansieras? Har det prövats någonstans?
Medverkande: Basinkomst Malmö

15.45-16.30 // föreläsning
BASINKOMST – REFORM ELLER SYSTEMKRITIK?
Basinkomst som en förändring inom det kapitalistiska systemet eller ett steg på vägen för ett systemskifte? Hur kan vi samarbeta mellan olika rörelser och kamper? Vi tittar på initiativ med solidariska och jämlika gemenskaper, där människor samarbetar och omfördelar resurser utanför marknaden.
Medverkande: Åke Norborg – pensionerad lektor i antropologi vid Köpenhamns Universitet och aktiv i Basinkomst Malmö

15.45-16.30 // föreläsning
PARTIPOLITISKA STRATEGIER
En internationell utblick utifrån nätverket BIENs (Basic Income Earth Network) arbete. Därefter får vi följa med in i den svenska partipolitiken. Från att ha varit det riksdagsparti som drivit frågan – hur ser diskussionen om basinkomst ut i Miljöpartiet idag? I riksdagen? När och i så fall hur bör folkrörelser och parlamentarismen samarbeta/inte samarbeta?
Medverkande: Valter Mutt, aktiv i BIEN och riksdagspolitiker (Mp) som skapar debatt i riksdagen genom att år efter år envist skicka in motioner om basinkomst

16.45-17.30 // workshop
SVAR PÅ TAL
Ta med dig alla motargument och knepiga frågorna du mött (”hur garanterar vi att viktiga jobb verkligen görs?”, “inflation äter ändå upp all basinkomst” osv osv…) så kunskapsutjämnar vi och kommer tillsammans på träffsäkra svar.
Medverkande: Basinkomst Malmö

16.45-17.30 // föreläsning
LÄRDOMAR FRÅN FOLKRÖRELSEN FÖR MEDBORGARLÖN (FFM)
Föreningen FFM bildades 1999 och var en aktiv röst för basinkomst/medborgarlön under nästan tio år. Hur såg kampen ut? Hur fungerade organiseringen? Vad kan basinkomströrelsen idag lära sig av FFM:s erfarenheter?
Medverkande: Kicki Bobacka – styrelsemedlem i PIS (Permakultur i Skåne) och initiativtagare till FFM.

16.45-17.30 // workshop
FOLKORGANISERAD BASINKOMST
Efter mer än 40 års nedmonteringar av den gemensamma välfärden är det dags att vi själva organiserar oss. Tillsammans tittar vi på folkorganiserad basinkomst där vi kan garantera varandra en basinkomst som går att leva på utan statens inblandning.
Medverkande: Alex Veitch – aktiv i Basinkomst Malmö och RåFILM som har ett pilotprojekt i folkorganiserad basinkomst.

17.45-19.00 // panelsamtal
AFTER WORK – FARVÄL TILL ARBETSLINJEN
Några av författarna till nyutgivna antologin After Work – farväl till arbetslinjen diskuterar och kritiserar dagens system med utgångspunkter i arbetskritik, allmänningar och basinkomst. Därefter följer ett samtal om parlamentariska och utomparlamentariska strategier och praktiker för att uppnå jämlikhet och slå mot arbetslinjen.
Medverkande: Andreas Meijer – gymnasielärare, samhällskritiker och talesperson för Gröna partiet. Författare till kapitlet “Basinkomst för hållbarhet”, Samira Ariadad – redaktör för Tidningen Brand, skribent och filosofistudent. Författare till kapitlet ”Att rekonstruera de gemensamma rummen” och Kristian Borg – kulturredaktör på Fria Tidningen och redaktör till antologin After Work (Verbal förlag).

13.30-ca 23.00
KREATIV VERKSTAD
Vi pysslar politik och hyllar fritidslinjen.

19.00-ca 23.00
MIDDAG OCH EFTERHÄNG
Smält inspirationen, mätta magen, gör arbetskritiskt pyssel och eftersnacka dagen.

– – –

Arrangeras av basinkomströrelsen i samarbete med Kontrapunkt och ABF Malmö.