MALMÖ: Event 6 december

Söndagen den 6 december får Malmö besök av ReCivitas från Brasilien. Organisationen ligger bakom pilotprojekt med basinkomst i Brasilien och besöker Europa för att dela med sig av sina erfarenheter.

Evenemanget äger rum hos AiF – Anställningslösa i Förening, Östra Tullgatan 3 mellan kl. 14 och 17 är öppet för alla.

Anmälan görs så snart som möjligt till sekretariat[a]basisindkomst.dk då det finns ett begränsat antal platser.

Från 2008 till 2015, drev den brasilianska NGO ReCivitas, som står för Revitalizing Citizenship, ett revolutionerande initiativ: De gav gratis pengar till alla personer i ett fattigt område i delstaden São Paulo som finansierades enbart på privata donationer. ReCivitas gav varje medborgare i samhället Quantiga Velho, en månatlig betalning av 30 brasilianska reais utan behovsprövning eller krav.
Detta pilotprojekt genomförde i praktiken idén om en villkorslös basinkomst (UBI =Unconditional Basic Income): En alternativ form av social trygghet, vilken betyder att alla medborgare i ett land eller ett samhälle får en ovillkorad summa pengar för att betala för sitt överlevnadsbehov.
Bruna Augusto och Marcus Brancaglione, är grundare av ReCivitas och de besöker oss i Malmö för att presentera de lärdomar de fått från pilotprojektet och effekten det haft på medborgarna och samhället i Quantiga Velho.

De kommer också att utmana fördomar mot villkorslös basinkomst och diskutera potentialen som ett politiskt alternativ i olika länder, samhällen och ekonomiska sammanhang.
Slutligen presenterar de sitt nya projekt Governe-se, en plattform för direktdemokrati, som var inspirerad av hur medborgarna i Quatinga Velho själva fattade sina beslut i samhället.

Evenemanget samarrangeras av BIEN Danmark och Basinkomst Malmö.

Observera att föredraget i huvudsak kommer att hållas på engelska.