STOCKHOLM: Att designa ett basinkomstsystem // 7 mars

Tisdagen 7 mars 2017 kl 18:30. Plats: ABF-Huset, Sveavägen 41, Med Christian Engström, fd EU-parlamentariker för Piratpartiet.

Många tankar runt basinkomst är väldigt visionära, och det är bra. Men om basinkomst någonsin ska bli verklighet behövs konkreta förslag som kan börja införas här och nu, menar Christian.

Han har tagit fram ett förslag till ett basinkomstsystem, och räknat på vad det skulle kosta. Den uttryckliga förutsättningen har varit att förslaget ska vara både ekonomiskt och politiskt realistiskt. Det betyder att det är fullt finansierat, och att det är designat så att inga utsatta grupper kommer i kläm eller får det sämre.

På det här seminariet kommer han presentera sin modell, med särskild tonvikt på de designval han har gjort i systemet, och varför han har gjort dem. Hur hög ska basinkomsten vara, och vilken effekt får olika nivåer? Vilka ska omfattas av basinkomsten? Varför kan basinkomsten ersätta Arbetsförmedlingen, men inte Försäkringskassan? Och inte minst: vad finns det för olika sätt att finansiera reformen, som både är ekonomiskt hållbara och politiskt möjliga?

Arrangemang av Basinkomst Stockholm och ABF, inträde 30:- om man har råd.