Experimentet – kan pengar ha samma effekt som mediciner?

Kan en femhundring i handen ha samma effekt som mediciner? En svensk forskare bestämde sig för att ta reda på det. Det här är berättelsen om psykologen som utkämpar sin sista strid. Och om Harry och Karina som tack vare sedeln får glänta på dörren till ett bättre liv. Läs Lars Berges reportage från kommande numret av Magasinet Arena.

”Vad det handlar om är att inte reducera människor till sina diagnoser utan att även se dem som sociala varelser. Det som händer när man blir fattig är att man drar sig undan, blir osocial. Det är inte särskilt konstigt, eftersom det mesta i samhället kostar pengar. Problemet i dag är att ett sådant beteende kan klassas som en sjukdom. Något som kräver medicinering.”

“När grundarna till den amerikanska biståndsorganisationen Give Directly startade sin verksamhet ville de vara säkra på att hitta den metod som gav mest valuta för donatorernas varje dollar. De studerade tillgängliga data från hela världen och det visade sig att de största mätbara effekterna av bistånd inte kom från projekt där fattiga får en ko eller byar en bevattningsanläggning med västerländsk experthjälp, utan när fattiga människor får pengar i handen.

För några år sedan gav den brittiska organisationen Oxfam några av de fattigaste familjerna i en vietnamesisk by ett engångsbelopp som motsvarade en halv årslön, omkring 1100 kronor. Två år senare hade byborna ökat sina inkomster med 20 procent. Färre barn hade hoppat av skolan.

Jämställdheten ökade och kvinnorna fick mer att säga till om.

De senaste åren har Världsbanken och vissa regeringar börjat dela ut kontanter till fattiga med häpnadsväckande resultat. I Mexiko ökade familjers nettoinkomster i åratal efter insatsen. I Malawi sjönk andelen hiv-smittade bland tonårsflickor och fler av dem stannade i skolan.

En studie från Sydafrika visade att barn åt mer och nyttigare och växte snabbare.”

Läs artikeln i sin helhet på –> http://www.dagensarena.se/magasinetarena/experimentet/