SNACK HUDIKSVALL 18/11 – Föreläsning om basinkomst

Måndagen den 18 november kl. 18.30-20.30
Plats: Great Sweden Health H-huset Håstaholmen, Hudiksvall

Presentation av Basinkomst
Från Basinkomst Stockholm – Lennart Fernström
Jeanine Strömberg
Frågor och diskussion
Intresse för att skapa Basinkomst Hudiksvall?
Kontakt: Anton Fagerlund, Kulturelle.anton@gmail.com

VÄLKOMNA! 🙂

Info om tid o plats i övriga landet se länk nedan:
https://www.facebook.com/events/600041213388339
……………………..……………………..……………………..…………

13 skäl för basinkomst

1. EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET
Medborgare ska inte behöva ansöka om att få sitt dagliga bröd. Att överleva är en mänsklig rättighet.
Alla skall ha tillräckligt att leva på. Vi accepterar inte att någon lever i extrem fattigdom. Visionen att alla svenskar ska ha en ekonomisk grundtrygghet är sedan länge etablerad, och något som vi helt säkert har råd med. Därför är det nu dags att utan omsvep erbjuda denna trygghet till alla vuxna medborgare. Att kunna tillgodose sina grundläggande materiella behov är en mänsklig rättighet, inskriven i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Ändå har vi ännu inte genomfört detta fullt ut, utan omgärdar det med restriktioner, byråkrati, motkrav och stigmatisering.

2. MOTIVATION TILL ARBETE
Det ska alltid löna sig att arbeta även om man har en basinkomst. Det är bara med denna lösning – en ovillkorad basinkomst som alla får som det alltid kommer att löna sig att ta ett jobb eftersom arbetsinkomsten inte gör att basinkomsten minskar. Det lönar sig att arbeta oavsett hur få timmar extra du arbetar eller till vilken lön du gör det. En basinkomst stimulerar till arbete – så mycket som du själv vill arbeta.

3. MINDRE BYRÅKRATI
Administrationen på Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och socialakontor kan skäras ned kraftigt när alla får samma grundläggande förmån. Många insatser för enskilda ärenden, kontroll och aktivering blir överflödiga och samhället kan styra om dessa resurser till något mer produktivt och nödvändigt. Detta kan vara till exempel undervisning, vård och proaktivt socialt arbete som gör en skillnad i människors liv, istället för att ställa krav i utbyte mot att hjälpa dem betala räkningar.

4. INGET FUSK
Man kan undvika det mesta bidragsfusket och pengatänkandet (det vill säga att människor planerar sina liv efter de bidrag de kan få) när alla har rätt till en fast och ovillkorad förmån, som ett barnbidrag eller en pension. All kontroll och misstänksamhet försvinner från myndigheternas dagordning. Vi kan äntligen gå ifrån ett samhälle där socialarbetare och andra myndighetspersoner måste sänka sig till att vara fönstertittare och spioner.

5. MER FRITID
Alla får frihet att organisera sina liv med perioder av ledighet oavsett vad den används till. Dessa avbrott kan ge den enskilde och familjer mer tid tillsammans på grund av en ökad ekonomisk trygghet. Det kommer att minska förekomsten av stress och depression, ge ökad livskvalitet och samhället kommer att spara stora summor pengar. Människor slipper stånga sina huvuden blodiga mot arbetsförnedrarens skrivbord, utan tillåts andas och tänka efter.

6. INTEGRATION
Integration blir enklare både för invandrare och för resurssvaga svenskar när den enskilde har möjlighet att arbeta under friare omständigheter. Att kunna arbeta få eller många timmar, till hög eller låg lön. Det behövs inte lika många konstiga och tveksamma åtgärder som FAS3 för att försöka slussa in människor på arbetsmarknaden. Och det blir lättare att slussa in fler om de inte alla behöver arbeta heltid eftersom de har sin grundläggande inkomst ändå.

7. FÖRETAGANDE OCH INNOVATION
Egenföretagare och entreprenörer får det lättare att starta företag och testa nya idéer. Det blir möjligt för fler att starta företag och satsa när vi vet att vi har ett ekonomiskt skyddsnät, och när man klarar sig utan en omfattande byråkrati. Basinkomst är ett evigt starta-eget bidrag som får nyföretagande att blomstra.

8. KONST OCH KULTUR
Konstnärer, författare och musiker får bättre möjligheter att fokusera på sin konst. Stödsystemen för konst och kultur kan elimineras och med dem ömsesidig avundsjuka, kotteribildningar, anklagelser om insmickrande kultur- och smakdomare som förpestar de konstnärliga miljöerna. Man är också garanterad att få behålla frukterna av sin konst, utan att bidraget sjunker för att man har en lyckad vernissage.

9. GLESBYGDSLÖSNING
Basinkomst kommer dessutom att främja glesbygden, då det blir lättare för orter att överleva med säsonsbaserad industri (turist- och skogsnäring t. ex) samt att de som vill bo kvar inte tvingas in i staden lika lätt utan kan stanna på sin ort, starka i sina hemman.Även den mindre ekologiska småjordbrukaren får lättare att klara sig med en ekonomisk grundtrygghet.

10. LIBERALISMEN
Basinkomst främjar det bästa i liberalismen: FRIHET. Den enskilde får större frihet än nu att utvecklas och att förbättra sin situation. Först när hotet om ens överlevnad är undanröjt så kan människan fatta riktigt meningsfulla fria val.

11. SOCIALISMEN
Basinkomst främjar det bästa i socialismen: TRYGGHET. Svaga kommer att skyddas av gemenskapen, och på ett sätt som inte är förnedrande eftersom en basinkomst är en enkel rättighet som omfattar såväl chef som arbetare.Eftersom basinkomst ger samma belopp till alla så kommer automatiskt låginkomsttagare få en större nytta av den än höginkomsttagare.

12. VÄRDIGHET
Basinkomst garanterar individens VÄRDIGHET. Till skillnad från andra former av offentlig välfärd och privat välvilja är individen helt fri från underordning och stämpling. När basinkomst är något som alla har rätt till behöver ingen stå med mössan i hand inför en handläggare. Alla är sin egen herre med demokratiskt garanterad försörjning.

13. ETT NYTT DEMOKRATISK SYSTEM
Basinkomst är nästa stora utveckling av demokratin efter yttrandefriheten, rösträtten och de mänskliga rättigheterna. Med en grundläggande ekonomisk rättighet i form av basinkomst kan samhället flytta från ett ekonomiskt dominant lönearbetssamhälle till ett demokratiskt civilt samhälle där vi gemensamt delar frukterna av vårt välstånd.

Vilka mer skäl bör stå med?

[Denna text är inspirerad av den text den danske stortingspolitikern Uffe Elbaek (obunden) publicerade 2013-10-29:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=569499959787806&id=235501083187697]

Skriv på för EU-utredning: http://sign.basicincome2013.eu/