Nationell basinkomstträff 7-9 februari 2014 i Malmö

Under tre peppiga dagar samlas basinkomstaktivister från hela Sverige för att mötas, stärkas och skapa strategier för en samordnad kamp. Helgen kommer innehålla allt från organisatoriska samtal i mindre grupper, till inspirerande föreläsningar, samtal, serieläsning, workshops, filmvisning, härligt häng och kreativ verkstad.

NÄR
7-9 februari 2014

VAR
Kontrapunkt, Västanforsgatan 21 i Malmö

ANMÄLAN
Vill du komma på “Deadline för arbetslinjen” (lördag kl 15-19)? Ingen anmälan – ta med alla dina vänner och familjer och kom! 🙂
Vill du delta hela helgen? Skicka gärna iväg en anmälan till emmarydin@gmail.com så vi vet hur mycket mat som behövs. Skriv också gärna en rad om/hur du varit aktiv så vi lättare kan planera diskussionen.

——
PROGRAM
Ladda ner senaste programmet HÄR!

FREDAG 7 feb

19.00-23.00
UPPSTARTSHÄNG
Vi samlas, lär känna varandra, äter, hittar på nåt kul och peppar inför helgen.

LÖRDAG 8 feb

10.00-13.30
ORGANISERING AV RÖRELSEN
Diskussion om intern organisering och politiska strategier. (För dig som är, eller vill bli, aktiv i basinkomströrelsen.)

13.30-15.00
LUNCH (inkl LEK kl 14.40-15.00)

_DEADLINE FÖR ARBETSLINJEN_
Introduktions- och fördjupningseftermiddag om basinkomst!

15.00-15.30
INVIGNING OCH ARBETSKRITISKA SERIER MED BASINKOMST MALMÖ OCH SARA GRANÉR
Basinkomst Malmö hälsar alla välkomna och läser arbetskritiska serier tillsammans med Sara Granér.

15.45-16.30 // föreläsning och workshop
VAD ÄR BASINKOMST?
En introduktion till basinkomst där vi reder ut de vanligaste frågorna: Vad är basinkomst? Varför behövs det? Kommer inte alla sluta jobba då? Hur kan det finansieras? Har det prövats någonstans?
Medverkande: Basinkomst Malmö

15.45-16.30 // föreläsning
BASINKOMST – REFORM ELLER SYSTEMKRITIK?
Basinkomst som en förändring inom det kapitalistiska systemet eller ett steg på vägen för ett systemskifte? Hur kan vi samarbeta mellan olika rörelser och kamper? Vi tittar på initiativ med solidariska och jämlika gemenskaper, där människor samarbetar och omfördelar resurser utanför marknaden.
Medverkande: Åke Norborg – pensionerad lektor i antropologi vid Köpenhamns Universitet och aktiv i Basinkomst Malmö

15.45-16.30 // föreläsning
PARTIPOLITISKA STRATEGIER
En internationell utblick utifrån nätverket BIENs (Basic Income Earth Network) arbete. Därefter får vi följa med in i den svenska partipolitiken. Från att ha varit det riksdagsparti som drivit frågan – hur ser diskussionen om basinkomst ut i Miljöpartiet idag? I riksdagen? När och i så fall hur bör folkrörelser och parlamentarismen samarbeta/inte samarbeta?
Medverkande: Valter Mutt, aktiv i BIEN och riksdagspolitiker (Mp) som skapar debatt i riksdagen genom att år efter år envist skicka in motioner om basinkomst

16.45-17.30 // workshop
SVAR PÅ TAL
Ta med dig alla motargument och knepiga frågorna du mött (”hur garanterar vi att viktiga jobb verkligen görs?”, “inflation äter ändå upp all basinkomst” osv osv…) så kunskapsutjämnar vi och kommer tillsammans på träffsäkra svar.
Medverkande: Basinkomst Malmö

16.45-17.30 // föreläsning
LÄRDOMAR FRÅN FOLKRÖRELSEN FÖR MEDBORGARLÖN (FFM)
Föreningen FFM bildades 1999 och var en aktiv röst för basinkomst/medborgarlön under nästan tio år. Hur såg kampen ut? Hur fungerade organiseringen? Vad kan basinkomströrelsen idag lära sig av FFM:s erfarenheter?
Medverkande: Kicki Bobacka – styrelsemedlem i PIS (Permakultur i Skåne) och initiativtagare till FFM.

16.45-17.30 // workshop
FOLKORGANISERAD BASINKOMST
Efter mer än 40 års nedmonteringar av den gemensamma välfärden är det dags att vi själva organiserar oss. Tillsammans tittar vi på folkorganiserad basinkomst där vi kan garantera varandra en basinkomst som går att leva på utan statens inblandning.
Medverkande: Alex Veitch – aktiv i Basinkomst Malmö och RåFILM som har ett pilotprojekt i folkorganiserad basinkomst.

17.45-19.00 // panelsamtal
AFTER WORK – FARVÄL TILL ARBETSLINJEN
Några av författarna till nyutgivna antologin After Work – farväl till arbetslinjen diskuterar och kritiserar dagens system med utgångspunkter i arbetskritik, allmänningar och basinkomst. Därefter följer ett samtal om parlamentariska och utomparlamentariska strategier och praktiker för att uppnå jämlikhet och slå mot arbetslinjen.
Medverkande: Andreas Meijer – gymnasielärare, samhällskritiker och talesperson för Gröna partiet. Författare till kapitlet “Basinkomst för hållbarhet”, Samira Ariadad – redaktör för Tidningen Brand, skribent och filosofistudent. Författare till kapitlet ”Att rekonstruera de gemensamma rummen” och Kristian Borg – kulturredaktör på Fria Tidningen och redaktör till antologin After Work (Verbal förlag).

13.30-ca 23.00
KREATIV VERKSTAD
Vi pysslar politik och hyllar fritidslinjen.

19.00-ca 23.00
MIDDAG OCH EFTERHÄNG
Smält inspirationen, mätta magen, gör arbetskritiskt pyssel och eftersnacka dagen.

SÖNDAG 9 feb

10.00-13.00
ORGANISERING AV RÖRELSEN
Diskussion om intern organisering och politiska strategier. (För dig som är, eller vill bli, aktiv i basinkomströrelsen.)

13.00-14.00
LUNCH OCH AVSLUT

——

MAT
Mat (vegansk) och fika kommer att finnas till försäljning till ett lågt pris.

BOENDE
För er som reser till Malmö från andra delar av Sverige, så finns ett särskilt facebookevent för boendesamordning där ni kan komma i kontakt med Malmöbor för att hitta en sovplats. Om du söker boende eller kan erbjuda en sovplats för en inresande basinkomstare, gå in på:
https://www.facebook.com/events/236861916487247/

FÖR ER SOM RESER LÅNGT
Det är viktigt för oss att det så lite som möjligt blir en ekonomisk fråga vem som kan delta på träffen. I dagsläget har vi dock en väldigt liten budget men har valt att huvuddelen av den ska gå till reseutjämning. Vi kan alltså inte garantera reseersättning till alla, men om du behöver ekonomiskt stöd för att komma, hör av dig med resekostnadsuppgifter till Magnus (magnus@renstroem.se) så återkommer vi med vad vi kan bidra med.

Det finns också en Crowdfundingsida (http://crowdculture.se/se/projects/nationell-basinkomsttraff) där vem som helst kan skänka pengar som går till just resersättning. (Eftersom vi har en väldigt begränsad ekonomi för träffen, så uppmuntrar vi alla som har möjlighet att gå in och skänka en slant.) Vid behov kommer det även under träffen finnas en reseutjämningsbössa där de som har resurser kan lägga en donation.

Vi ser framemot en spännande och givande helg!

Arrangeras av basinkomströrelsen i samarbete med Kontrapunkt och ABF.